Het digitale Jan van Haasteren museum!

Jan van Haasteren

Personalia

Jan van Haasteren, geboren op 24 februari 1936 te Schiedam in Nederland, is de oudste zoon van Albert van Haasteren en Elizabeth Tilman.

Jan heeft twee broers Herman (1939) en Cor (1949). Hij trouwde met Romi en samen kregen zij twee dochters; Saskia (1968) en Petra (1971). Jan woont in Bergen Noord-Holland en houdt van tennissen en schaken. Hij heeft een zeer mooie carrière als striptekenaar opgebouwd, wat resulteerde in Nederlands populairste legpuzzels in samenwerken met Koninklijk Jumbo.

Jeugd en Opleiding

Jan ontdekte al op jonge leeftijd zijn passie voor tekenen. In zijn jeugd waren strips aanwezig en de absurditeit in de strips trok hem toen al aan. Als kind groeide Jan op in een tijd die gekenmerkt werd door sociaal en politiek tumult, aangezien zijn jeugdjaren vielen tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor had Jan een rommelige jeugd; school werd onderbroken en hij heeft zelfs nog even in Engeland gewoond voor hij weer terug kwam bij familie in Nederland, maar Jan is altijd blijven tekenen.

Jan heeft twee jaar op de ambachtsschool op de afdeling huis- en decoratie schilderen doorgebracht om huisschilder te worden. Jan beschilderde de slaapkamer waar hij met zijn broer sliep, en daar kwamen de nu zo bekende ‘handjes’ al tevoorschijn. Van 1951-1955 ging Jan naar de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam, waar hij op advies van zijn vader de opleiding reclametekenen volgde.

Direct na de opleiding kreeg Jan een baan bij een reclamebureau, maar hij werd al snel opgeroepen voor militaire dienst op 19 jarige leeftijd. Na zijn diensttijd ging Jan het ouderlijk huis uit.

''Laat mij maar tekenen!''

Jan van Haasteren

Carrière

Jan begon zijn carrière bij reclamebureau Grijseels, waarna hij een baan kreeg bij Nijgh & Van Ditmar. Jan werkte als assistent van Loek van Delden mee aan de strip Smidje Verholen en maakte daarmee zijn debuut als striptekenaar. Zijn carrière als striptekenaar kwam pas goed op gang  toen Jan ging werken bij de Marten Toonder Studio’s. Jan droeg bij aan strips zoals Kappie, Tom Poes, Donald Duck, de Boze Wolf en Hiawatha.

Jan maakte een overstap naar Geesink Studio, waar hij ging werken op de afdeling Geesink Artists en werkte aan Rick de Kikker.  Daarnaast bleef Jan als freelancer werken voor Toonder Studio’s. In 1967 maakte hij de overstap naar freelance tekenaar en werkte vanuit huis. Zijn eigen werk kwam in die tijd meer op de voorgrond te staan. Jan heeft met veel mensen samengewerkt en heel veel strips en reclameposters getekend. Zijn werk staat uitgebreid beschreven in het boek "Jan van Haasteren van striptekenaar tot puzzelfenomeen’’.  In 2006 werd Jan door Het Stripschap onderscheiden met de ‘Bulletje en Boonestaak Schaal’ en in 2013 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Enkele bekende werken

Voor de stripbladen Sjors en Eppo bracht Jan, Tinus Trotyl tot leven. Tinus Trotyl heeft een ziekelijke liefde voor explosies; een van zijn typerende uitspraken is: ‘Geen woorden, maar knallen.' Zijn onafscheidelijke metgezel Thomas reageert steevast met: 'Zou je dat nu wel doen, Tinus?' Maar uiteraard gaan de plannen van Tinus toch door.

Samen met Patty Klein creëerde Jan vele strips waaronder de strip Bartje en Opa. Deze samenwerking kreeg een vervolg met strips als Sjaak en Oom George en Erik en Opa. De strip wordt beschouwd als een van de eerste Nederlandse familiestrips.

Baron van Tast, voluit Baron van Tast tot Zeveren, is een strip die Jan gaat tekenen voor stripblad Pep. De verhalen gaan over de absurde belevenissen van Baron van Tast, die dingen ziet die andere mensen niet zien. Het absurde karakter van de strip wordt versterkt door de vele achtergrondgeintjes die Jan in de tekeningen verwerkt, zoals een haaienvin die zich dwars door de vaste grond ploegt. Baron van Tast was een groot succes bij de lezers. Jaren later zijn er ook een aantal eigen stripalbums van Baron van Tast uitgebracht. De strip leidde ertoe dat Jan posters ging tekenen, wat uiteindelijk weer heeft geleid tot de Jan van Haasteren legpuzzels.

Legpuzzels

De eerste legpuzzels van Jan zijn een aantal Popeye-puzzels, uitgebracht in 1975. Jan heeft ook een puzzelplaat getekend voor Ikea. Er zijn enkele puzzels van Jan uitgeven door Ravensburger en PTZ.

In 2003 heeft hij een contract voor het leven gesloten met Jumbo. Eerst koos Jumbo een bestaande reclameposter, getekend door Jan, waar zij een puzzel van wilde maken. Toen de vraag naar puzzels groter werd is hij speciaal voor de puzzels afbeeldingen gaan tekenen. Het merk Jan van Haasteren, met bijpassend logo en de nu zo bekende familieleden, werd een feit.  Hoewel Jan nu een respectabele leeftijd heeft bereikt, blijft zijn passie voor tekenen onverminderd voortduren.

Zijn werk brengt nog steeds vreugde en amusement aan mensen van alle leeftijden, en zijn puzzels blijven een geliefd tijdverdrijf voor families over de hele wereld.